Preskočiť na obsah

XV. Summere Budo Camp in Varna

Budo camp Varna 2024

Po pätnástykrát sa v Bulharskom prímorskom meste Varna stretli fanúšikovia japonských bojových umení iaidó a džódó. Viacerí chodia pravidelne, niektorí občasne a niektorí prišli prvýkrát. Tento rok si to z Hikaristov do Varny po druhýkrát namieril len Marián sensei a keďže svoju cestu musel koordinovať s grafikonom leteckých spoločností, čas vyšiel aj na krátku dovolenku, keď si mohol 4 dni oddýchnuť na pláži.

Každý deň sa začal trojhodinovým džódó tréningom. Okrem tradičných vecí, ako sú kihony a kata, sa tento rok po prvýkrát odohrala aj súťaž „Jodo open taikai“, na ktorom sa zúčastnili všetci cvičiaci džódó až po tretí dan vrátane. Vyššie technické stupne sa zase zdokonaľovali v rozhodovaní. Dve individuálne kategórie a jedna tímová súťaž zaplnili jedno celé dopoludnie. Niektorí súťažili po prvýkrát, čo bolo na ich nervozite celkom vidno. Niektorí zase po prvýkrát rozhodovali a človek mal dojem, že sú viac nervózni, ako samotní pretekári. Celá súťaž prebehla vo veľmi dobrej atmosfére a v priateľskom duchu, takže nakoniec všetci odišli spokojní, že sa im to podarilo úspešne zvládnuť.

Časť iaidó bola ako obvykle rozdelená na dve skupiny podľa technických stupňov. Túto časť budó kempu spestrilo enbu taikai, ktoré prebiehalo v skupinách po 6 ľudí. Nejde o klasickú súťaž, je to skôr prezentácia vlastného cvičenia iaidó pred ostatnými. Aj napriek tomu, že nešlo o medaile, boli ľudia celkom nervózni. Vyvrcholením enbu taikai bolo cvičenie 6. a 7.danov. Sensei predviedli veľmi peknú prezentáciu svojho koryu, za čo ich auditórium odmenilo veľkým potleskom.
Posledné dva dni boli v cvičení iaidó venované starým školám – koryu. Tento rok to bolo druhýkrát, čo Tamiya ryu vytvorila vlastnú skupinu pod vedením Mariána senseia a opäť obdržali na toto cvičenie samostatné dódžó. Vzhľadom na úroveň cvičenia koryu kata šiestich účastníkov z Rumunska, sa Marián sensei rozhodol dôsledne prejsť len časť Omote no Maki. Prvý štvorhodinový deň venoval len prvým štyrom kata, ktoré sa ale prechádzali veľmi detailne, takže si všetci mohli zlepšovať svoju techniku. Druhý deň sa začal sériou kihonov na zlepšenie sekacej techniky, aby sa následne počas ďalších štyroch hodín prešli zvyšné kata.

Pretože viacero účastníkov odchádzalo už v sobotu ráno, tradičná sayonara párty  prebehla už v piatok večer. Po sobotnom a nedeľnom cvičení koryu iaido kata prišiel posledný nedeľný tréning džódó, na ktorom sa René sensei rozhodol oprášiť naše vedomosti z ken-jutsu.
A potom prišlo lúčenie. Väčšina odchádzala domov už v priebehu nedele, ale tí, ktorí odchádzali až nasledujúce dni, si ešte večer posedeli v príjemnej reštaurácii na pláži. Atmosféru spríjemňovala živá hudba v podaní počítača a jedného gitaristu-speváka. Aké bolo prekvapenie, keď začal spievať pesničku od IMT Smile v slovenčine!!! To bolo naozaj vyvrcholením celej úspešnej akcie.