Preskočiť na obsah

Iaidó Kosshukai v Belehrade

Iaido Kosshukai Belgrade

Je tomu už 10 rokov, čo Spiros sensei z Grécka, 7.dan kyoshi, pravidelne navštevuje Srbsko a pomáha a odovzdáva svoje poznatky a vedomosti všetkým záujemcom iaidó. Po minuloročnej skúsenosti a vzájomných empatií a výpomoci od nášho učiteľa Mariána senseia na tomto podujatí, sa začala nová spolupráca so srbskou federáciou. Tento rok mal byť špeciálny, pretože organizátor sa rozhodol usporiadať po prvýkrát aj súťaž. Bohužiaľ, zo zdravotných dôvodov sa Spiros sensei nemohol tento rok zúčastniť a viesť iaidó seminár v Belehrade. Preto požiadal Mariána senseia, aby ho zastúpil a zastrešil celé podujatie vrátane taikai.

Hikari dódžó vypravilo opäť posádku dvoch áut, kde sa zmestili aj Pavel z Čiech, Tamáš z Maďarska a domácu posádku tvorili Maroš, Matúš, Adriana a Marián. Keďže Srbsko nie je v Európskej únii a posádka bola veľká, rozhodli sme sa oficiálne priznať našu výstroj, čiže meče. Marián vybavil všetky potrebné dokumenty, aby ich mohli na maďarsko-srbskej hranici príslušní colníci použiť podľa legislatívy. Keďže žijeme v Európskej únii v 21. storočí, človek by predpokladal, že úradný dokument bude spracovaný raz-dva, po našom „takoj„. Kopírovanie, vypĺňanie, opäť kopírovanie, telefonovanie, možno aj faxovanie (?) trvalo maďarskému úradníkovi cez hodinu. A to sme si mysleli, že elektronická digitalizácia je súčasťou aj na pohraničí…
V sobotu sa v malej hale stretlo cez 40 účastníkov zo 7 krajín. Tento medzinárodný seminár pozostával naozaj z najrôznejších technických stupňov. Marián sensei zvolil metodicky veľmi dobrú stratégiu učenia a celý seminár prebehol veľmi hladko a najmä intenzívne.
V nedeľu po príchode do dódžó sa Marián sensei a Pavel ihneď chytili iniciatívy a pripravili dve zápasiská. Technické problémy, ktoré vznikli pri príprave bez problémov zvládli so svojimi dlhoročnými skúsenosťami. Súťaž, ktorá sa organizovala po prvýkrát prebehla hladko a všetci zúčastnení ukázali to najlepšie. V kategórii Mudan sa do finále dostali naše „marhuľky„, kde Maroš tesne zvíťazil nad Matúšom. Obidvaja si počínali vynikajúco, čoho dôkazom bolo veľa komplimentov a pochvál nielen od ich súperov, ale aj od najvyšších technických stupňov. Súťaž obidvom slúžila ako príprava na skúšky, ktoré obidvaja úspešne absolvovali a získali 1.kyu. Obidvom gratulujeme za ich vytrvalosť a poctivú prácu na tréningoch.